[BARNEVELD] Stichting Barneveld Tomorrow is een feit, want de handtekeningen voor de oprichting zijn vorige week gezet. Het kantoor komt vermoedelijk vlakbij station Barneveld-Noord.

Wethouder Gerard van den Hengel bracht de vijf bestuursleden bij elkaar: Jaco Kuiper (van eDifference), Joop van Veelen (ProComm),  Camiel van Damme (ShareBusiness), Corné van Delen (namens BIK-bestuur) en voorzitter Evert Hein Schuiteman (van Schuiteman Corporate Finance). Barnevelds ondernemer Wicha Benus schrijft het businessplan van de stichting. ,,Hij is beoogd aanjager van het centrum.

De voorzitter wijst erop dat het voor Barneveldse bedrijven lastig is om hoger geschoold personeel te vinden. ,,Want veel jongeren uit de regio Barneveld gaan studeren in Delft, Twente en Eindhoven. Het vervelende is dat we ze vaak niet meer terug zien. Ze blijven daar hangen bij ondernemingen, of beginnen er zelf nieuwe bedrijfjes. Dat is toch jammer, want in Barneveld zijn ook veel innovatieve bedrijven met hele mooie projecten.”

Daarom wil Barneveld Tomorrow zich sterk maken om studenten gedurende hun studie al te laten participeren in lokale projecten. Hiervoor wordt een studentenhub gerealiseerd, waar met studenten samengewerkt wordt aan projecten van het bedrijfsleven, gemeente en maatschappelijke organisaties. ,,Tegelijk willen we een incubatoromgeving creëren, waarbij we startups en scale-ups begeleiden. Zo zijn er mensen die al begonnen zijn, maar niet verder komen. Ik weet van een jongen in Voorthuizen die in de schuur van zijn vader een robot heeft ontwikkeld. Hem kunnen we prima begeleiden om te groeien.”

De focus van Barneveld Tomorrow is gericht op een locatie vlakbij station Barneveld-Noord, waar vroeger Hotel Heidepark stond. ,,Dat wordt een inspirerende omgeving in de vorm van gestapelde containers. Daar zijn nu gesprekken over met de gemeente. We willen er ook flexibele werkplekken (voor zzp’ers) en een centrum van ontmoeting creëren.”

Schuiteman verklaart dat de stichting nog explicieter de onderwijsinstellingen erbij willen betrekken, zoals De Meerwaarde, het Johannes Fontanus College, de Christelijke Hogeschool Ede, de Aeres Groep (voorheen Groenhorst) en Wageningen Universiteit. ,,We starten vanuit Barneveld, maar willen het een regionaal karakter geven. Duurzaamheid en Food zijn belangrijke thema’s, gecombineerd met ICT en techniek. Dat zijn hele belangrijke pijlers, maar we hebben natuurlijk ook nogal wat bedrijvigheid in transport en logistiek.”

De komende maanden gaat de stichting zich inzetten op actief benaderen van studenten en jonge ondernemers. Met het bedrijfsleven liggen er reeds lijntjes over concrete verzoeken en interesses.

Wil je nu al als bedrijf of student in contact komen met Barneveld Tomorrow, kijk op de website www.barneveldtomorrow.nl of bel 06 53873997.